Робота над законопроектами

09 квітня 2021 року у Комітеті ВРУ з питань правової політики відбулося засідання підкомітету з питань виконання рішень ЄСПЛ та альтернативного розв’язання спорів під головуванням депутата ВРУ п. Бабія Р. В. На засіданні обговорювались пропозиції та поправки депутатів до законопроекту №3411, що був прийнятий у першому читанні, який вносить зміни до закону Про Третейські суди.

У обговоренні взяла участь Президент Асоціації інформаційно-фінансового бізнесу (АІФБ) Антоніна Паламарчук та судді третейського суду при АІФБ.

Законопроектом передбачено надання Третейській палаті України (ТПУ) статусу юридичної особи та нових повноважень ТПУ. Введення нових вимог до засновників третейських судів (ТС) щодо 5 річного строку їх роботи до заснування ТС, щодо забезпечення ТС приміщенням та матеріальними засобами, сплати засновниками ТС внесків на утримання ТПУ та інші зміни.

Вимоги до засновників третейського суду за законопроектом розробляє ТПУ та затверджує з’їзд третейських суддів.

За законопроектом змінюється порядок реєстрації третейських судів. Перереєстрацію існуючих ТС та реєстрацію нових ТС буде здійснювати лише центральний орган Мінюста у Києві.

Законопроектом передбачено дозволити ТС розглядати спори за позовами до споживачів та спори щодо нерухомості, але після спливу 3 років з дня прийняття законопроекту.

При обговоренні підтримані пропозиції Асоціації ІФБ не розповсюджувати нові вимоги закону на засновників існуючих третейських судів, та у ст. 56 Закону встановити, що ухвала апеляційного суду про видачу виконавчого документу на примусове виконання рішення третейського суду не підлягає оскарженню окремо від рішення третейського суду, привести у відповідність до законодавства правовий статус ТПУ.

Велику кількість зауважень висловили третейські судді щодо реєстрації третейської палати як юридичної особи, надання ТПУ нових повноважень.

Вирішено продовжити обговорення законопроекту після отримання висновку фахівців щодо визначення у Законопроекті органів третейського самоврядування без визначення організації третейського самоврядування, прав та обов’язків її членів (третейських суддів) та пов’язані з цим питання надання нових повноважень органам третейського самоврядування.